Techniek Stiftlassen uitgelegd

Inhoudsopgave

1 Wat
2 Hoe
3 Waarom
4 Apparatuur
5 Condensator stiftlassen
6 Vlamboog stiftlassen

Wat
Stiftlassen is het lassen van een metalen stift op een ondergrond. De lasstift kan bijvoorbeeld buiten- (type bout) of binnendraad (type lasbus) hebben of een gladde stift (type cilinder) zijn. Het is een eenvoudig, goedkoop en snel bevestigingsprincipe.

Hoe
Door een zeer hoge energie in zeer korte tijd door de stift en de ondergrond te laten stromen ontstaat een lassmeltbad en daarmee de vaste lasverbinding tussen de lasstift en de ondergrond.

Er zijn twee principes:
Condensatorlassen en vlambooglassen. Condensatorlassen is de lasmethode met een korte lastijd en geringe lasdiepte en daardoor uitermate geschikt voor schone en dunne materialen. Vlambooglassen duurt langer en geeft een diepere las en is hierdoor geschikt voor het stiftlassen van grotere diameters (>M8). Tevens is het stiftlassen op verzinkte en/of vervuilde ondergronden mogelijk.

Waarom
Stiftlassen is een snelle en goedkope manier om schroefdraad of andere stiften aan een oppervlakte vast te maken. Handmatig zijn (afhankelijk van de Ø) ongeveer 4-8 stiften per minuut te bevestigen en automatisch tot ca. 20 stuks per minuut.

De apparatuur is compact en werkt op 230V. Mede hierdoor is de apparatuur handig op lokatie mee te nemen en kan er door elke medewerker een goede en sterke lasverbinding gemaakt worden. Enkele toepassingen zijn plaatwerk, apparatenbouw, scheepsbouw, tankisolatie.

Apparatuur
De apparatuur voor het stiftlassen bestaat uit de lasapparaat, een laspistool en twee aardeklemmen. De instelling van het apparaat gebeurt eenvoudig op diameter van de lasstift of aflezing van het display. De lasstift wordt in de houder van het pistool geplaatst en op de ondergrond geschoten. Gebruik van veiligheidsmiddelen is aanbevolen. Voor condensatorlassen en vlambooglassen zijn verschillende machines nodig.

De apparatuur is voorzien van twee aardeklemmen zodat aan weerszijden van de te lassen lasstift voor aarde gezorgd kan worden, door een gelijkmatigere verdeling van het smeltbad is een betere lasverbinding gegarandeerd dan met één aardeklem.

Condensator stiftlassen

Lassen
Met een gelijkstroom condensator wordt de energie opgeslagen die ineens vrijkomt zodra de schakelaar op het pistool wordt ingedrukt. Daardoor duurt het lasproces kort en ligt de lastijd tussen de 0,001 en 0,003 seconden. De inbranddiepte is ongeveer 0,1 mm waardoor op dunne plaat een mooie verbinding is te maken, zonder dat deze zichtbaar is aan de andere zijde van de plaat.

Laspistool
Standaard t.b.v. Staal, RVS, CuZn37:
Met het standaard pistool kunnen deze materialen gelast worden. Een veer zorgt voor de aandrukkracht die nodig is om een goede lasverbinding te krijgen.
Speciaal t.b.v. Aluminium en Titaan:
Aluminium heeft een nog kortere lastijd nodig en daarvoor is een speciaal laspistool beschikbaar. Het pistool-principe is dat de lasstift eerst op de ondergrond rust, opgetild wordt en vervolgens met een hoge snelheid tegen de ondergrond aan knalt. Tijdens de las zorgt de veer voor de benodigde aandrukkracht. Door deze nog kortere lastijd van <0,001 seconden is aluminium en titaan goed te lassen.

Stifthouder
De lasstifthouders zijn van koper en eenvoudig op de lengte van de lasstift in te stellen. Voor elke lasstiftdiameter wordt een bijbehorende lasstifthouder geleverd. De lasstift behoort 2 mm uit de lasstifthouder te steken voor een goed lasproces.

Lasstift vorm
De lasstiften hebben een klein puntje om voor een goede ontlading te zorgen. Het smeltbad begint aan de punt en verdeeld zich door de 3º tophoek gelijkmatig over de flens van de lasstift. De stalen lasstiften zijn verkoperd om corrosie tegen te gaan en om een goede lasverbinding te bereiken.

De lasstift-afmetingen zijn standaard volgens de EN ISO13918 en de kwaliteitsnorm DIN 32501.

Vlamboog stiftlassen

Lassen
Het lasproces duurt 0,01 - 2 seconden en gebeurt onder een beschermgas of met een keramische ring. De inbranddiepte is groter (1 - 3 mm) en minder geschikt voor dunne plaat. Lasstiftafmetingen van Ø3 - Ø25 mm zijn mogelijk.

Laspistool
Diverse modellen, afhankelijk van de toepasssing

Stifthouder
Zie Condensatorlassen,

Lasstift vorm
De lasstiften hebben een grotere tophoek en zijn, afhankelijk van het materiaal en de diameter, voorzien van een aluminium kogel in de punt ter bevordering van het smeltbad. De lasstiftenafmetingen zijn standaard volgens de EN ISO 13918 en de kwaliteitsnorm DIN 32501, afwijkende diameters en lengtes zijn op aanvraag leverbaar.

Lassterkte:

Treksterkte [N/mm2]

Condensator lassen

St. 37

400 

RVS 304

500

Vlamboog lassen

St. 37

 420

RVS 304

 500

 

Top